Yin-jooga on lempeä joogamuoto, jossa keskitytään venyttämään kehon ja mielen kireyksiä pois pitkäkestoisilla asennoilla. Dynaamisen ja lämpöä nostattavan tekemisen sijaan keskitytään enemmänkin kierroksia laskevaan ja rauhoitttavaan olemiseen sekä kehon kuunteluun. Tavoitteena on, että myös mieli olisi kaiken aikaa läsnä kehon tuntemuksissa ja saisi samalla levätä ajattelemisen ja ongelmanratkaisujen sijaan. Onnistunut yinharjoitus parantaa siis kehon liikkuvuutta ja nestekiertoa – sekä rentouttaa mieltä.

Yin-jooga on näennäisesti varsin tuore, amerikkalaislähtöinen ja vasta 1980-luvulla taolaisesta filosofiasta, perinteisen kiinalaisen lääketieteen opeista ja aasialaisista kamppailulajeista muodostunut tyylisuunta. Sen isänä pidetään Kung Fu -mestari Paulie Zinkiä, mutta nykyisen, passiivisen muotonsa se on saanut Paul Grilleyn käsissä. Yinjoogan juuret ammentavat kuitenkin samasta intialaisesta lähteestä, kuin kaikki muukin jooga ja usein sanotaankin, että yinjoogaaminen on varsin lähellä ns. alkuperäisempää joogaa, kuin nymymaailmassa niin suosituksi tullut fyysinen ja dynaaminen joogaharjoitus.

Yin sopii niin huippu-urheilijalle kuin tavalliselle tallaajalle

Yinjooga sopii oikein tehtynä niin aktiiviurheilijoille kuin sohvaperunoille. Se ei passiivisuutensa vuoksi kuitenkaan yksin riitä pitämään huolta kehosta ja hyvinvoinnista, vaan enemmänkin täydentää kaikkea muuta tekemistä, toimien samalla vastapainona hektiselle arjelle. Etenkin yang-tyylisessä modernissa elämänmenossa, joka sisältää kiirettä, suorittamista, hikoilua, menoa ja meininkiä, on vastapainoksi syytä tuoda yinjoogan kaltainen tasapainottava elementti.

Yinjoogan avulla voi parhaimmillaan päästä käsiksi parempaan elämänlaatuun ja sen vaikutus niin kehon kuin mielen hyvinvointiin saattaa hyvinkin lisätä harjoittajan onnellisuutta. Sen vuoksi suosittelen kokeilemaan, voisiko yinjooga olla se puuttuva palanen, joka saa maailman tuntumaan paremmalta paikalta, oman arjen helpommin hallittavalta ja kehon sekä mielen paremmin voivilta.

Nykyisin yinjoogaa tehdään kaikkialla siellä, missä muitakin joogatyylejä. Viimeisten parin vuoden ajan sen suosio on entisestään noussut. Tämä on hyvin linjassa taolaisen ajattelun ja sen perusperiaatteen kanssa, että voimalle tarvitaan – ja löydetään – aina tasapainottava ja harmonian palauttava vastavoima.


    Yinjoogan suureen suosioon on mielestäni kaksi merkittävää syytä:

    1. Yinjooga on tehokas ja suhteellisen helppo tapa rauhoittua kaiken kiireen keskellä.
    2. Yinjooga sopii kaikille, joten kynnys sen kokeilemiseen on olematon, oli sitten olympiatasonurheilija tai tavallinen superjäykkä peruspulliainen.