Kolme jooga-asentoa joilla karkoitat hektisyyden niin kehosta kuin mielestäsi vain muutamalla hengenvedolla

Vaikka joulu monille tarkoittaa lomaa arkirutiineista, sisältyy siihen usein muita odotuksia, jotka luovat painetta sekä keholle, että mielelle. Aikatauluja pitää suunnitella, vapaa-ajan käyttö pitää olla mahdollisimman taloudellista, jotta varmasti ehtii tekemään ja kokemaan paljon. Jos sinusta tuntuu, että tarvitset pienen hengähdystauon kaiken ihanan jouluhumun keskellä, tässä on muutama vinkki jooga-asennoista jotka toimivat ja auttavat laskemaan stressihormonien tasoa kehossa heti.

1. Uttanasana (eturiipunta)

Tämän asennon voit kirjaimellisesti tehdä missä tahansa ilman mitään apuvälineitä, mutta jos haluat varmistaa tasapainon, voit nojata takapuolta seinää vasten. Ota ensin pystyasennossa rauhallinen sisäänhengitys, uloshengityksellä anna ylävartalon laskeutua eteentaivutukseen rauhallisesti. Mikäli sinulla on selän kanssa ongelmia, kannattaa selkä pitää suorana ja taivuttaa enemmin polvista. Jää ala-asentoon, anna käsien roikkua lattiaa kohti, ja jatka rauhallista hengitystä. Voit jäädä asentoon juuri niin pitkäksi aikaa kuin sinusta hyvältä tuntuu, ei ole olemassa mitään ehdotonta aikaa kuinka pitkään asento tulisi pitää. Kun olet valmis tulemaan ylös, lähde varovasti ja rauhallisesti sisäänhengityksellä nousemaan, voit nojata käsiä sääriä tai polvia vasten ja tukea nousua käsilläsi. Kun olet päässyt ylös asti, pysähdy vielä paikallesi muutaman hengenvedon verran tunnustelemaan, ettei asento aiheuttanut huimausta.

2. Balasana (lapsenasento)

Käydäksesi lapsen lepoasentoon et myöskään tarvitse mitään apuvälineitä, pelkkä puhdas lattia käy hyvin, mutta pehmeä matto voi olla vielä mukavampi. Käy polvi-istuntaan lattialle, voit avata polvia ihan reilustikin auki, mikäli haluat lisää tila hengitykselle ja vähemmän painetta vatsalle. Käy rennosti nojaamaan eteenpäin, voit käyttää tyynyä tai bolsteria ylävartalon alla, mikäli haluat jäädä vähän ylemmäs ja tehdä asennosta vieläkin rennomman, käännä päätä jompaankumpaan suuntaan ja anna hengityksen virrata, päästä kaikki jännitys vartalosta ja anna lattian kannatella. Myöskään tälle asennolle ei ole olemassa mitään oikeaa kestoa, pysy asennossa niin pitkään kuin se sinusta hyvältä tuntuu. Kun olet valmis tulemaan pois, nouse rauhallisesti sisäänhengityksellä ja tue käsillä lattiasta. Pysy vielä istumassa lattialla muutaman hengenvedon verran ennekuin nouset.

  1. Viparita Karani (jalat senälle)

Viparita tarkoittaaa sanantarkasti käänteistä, karani tarkoittaa tekemistä, asento on hyvin rentouttava ja palauttava. Tarvitset hiukan lattiapinta-alaa ja seinän tai tukevan kalusteen jota vasten nojata jalkojasi. Voit myös käyttää tyynyä tai bolsteria takapuolen alla. Käy istumaan kylki ihan seinää vasten, jalat koukussa, ja kellahda siitä selinmakuulle niin, että jalat ja takapuoli tulee seinää vasten. Tärkeintä on ettet jää kovin kauas seinästä, vaan jalat on kohtisuoraan ylös seinälle. Tässä kohtaa voit myös sujauttaa tyynyt takapuolen alle, nostamalla lantion sydämentason yläpuolelle lisäät asennon rentouttavaa vaikutusta. Voit myös laittaa silmätyynyn tai pyyhkeen silmille, sillä pieni paine silmien alueella myös lisää asennon rentouttavaa vaikutusta. Kun olet valmis tulemaan pois asennosta, laske jalat ensin vatsalle, poista mahdollinen koroke takapuolen alta, pyörähdä siitä oikealle kyljelle kylkimakuulle, lepää muutama hengenveto, ennekuin nouset istumaan.

 

Ihanaa ja rauhallista joulunaikaa sinulle ja rakkaillesi!