Onko jooga jo elämässäsi? Mistä sinä ammennat motivaatiota palata matolle yhä uudelleen? Onko se hyvä olo, onnistumisen ilo, ketteryyden kehittyminen vaiko mielenrauha siitä, että olet tänään liikkunut? 

Yoga Nordic järjestää muutaman kerran vuodessa erilaisia joogahaasteita studioillaan, ja juuri nyt syyskuussa pidetään Joogamaraton –joogahaaste, jossa osallistujat käyvät syyskuun aikana joogatunneilla 30 kertaa. ”Mahdotonta!” –huudahtaa heti moni, koska enhän edes ole täällä koko kuukautta, olen työmatkoilla, mennään mökille ja vaikka ja mitä.  Mutta ei hätää, sinun ei tarvitse käydä joka päivä, voit myös pitää kiripäiviä, jolloin käyt vaikka aamulla sekä illalla, tai vaikka ensin virkistävällä Barre -tunnilla josta jatkat kehonhuoltoa ihanalla Hot Yin -tunnilla, ja näin sinun joogamaraton passisi täytyy kuin huomaamatta. 

Joogamaraton -passit ovat jo jaossa kaikissa Yoga Nordicin toimipisteissä, hae omasi, niin olet valmis aloittamaan huikean retken kohti energistä syksyä ja syvempää itsetuntemusta.

Mitä mahdollista hyötyä tästä joogamaratonista voisi olla? Tässä lista 30 mahdollisesta hyötyvaikutuksesta, joita saatat huomata, kun osallistut joogamaratoniin tänä vuonna! Mahtavaa on myös se, että saat kotiin viemisenä paljon hyviä liikeharjoituksia, joita voit lihasmuististasi ammentaa niinä aamuina kun joogastudion lämpö ja ryhmäenergia ei ole saatavilla. 

1. Jooga saa sinut hyvälle mielelle

Valitse sopiva tunti, saavu avoimin mielin, tunnet itsesi kevyemmäksi, iloisemmaksi, avoimemmaksi ja yksinkertaisuudessaan enemmän läsnä olevaksi. Tee koko harjoitus vieno hymy kasvoillasi, ja huomaat, että aurinkoinen hymy säilyy kasvoilla koko päivän. 

2. Jooga lisää liikkuvuutta

Jooga parantaa kehotuntemustasi ja lisää turvallisesti liikkuvuutta, kunhan muistat kuunnella kehoasi, ja kunnioittaa sen antamia mahdollisuuksia. Muista myös, että jokainen päivä on erilainen ja kaikkia joogaliikkeitä voi aina varioida päivän tarpeen mukaan. Uskalla kysyä opettajalta neuvoa, hän on tunnilla sinua varten.

3. Jooga lisää voimaa

Jooga ei ole pelkästään venyttelyä ja taivuttelua, vaan vaatii, sekä antaa yllättävän paljon voimaa. Kehossa voima on vähintäänkin yhtä tärkeää kuin liikkuvuus, jotta immuunijärjestelmä ja ruoansulatus voisivat toimia optimaalisesti. Voiman ja liikkuvuuden optimaalinen suhde myös parantaa tukirangan kiputiloja.

 

 4. Jooga parantaa nivelten ja sidekudosten aineenvaihduntaa

Joogan kolmiulotteiset liikkeet, rauhallisesti ja usein harjoitettuna vievät nivelesi turvallisesti läpi koko niiden liikeradan, ja näin parantavat nivelten aineenvaihduntaa ja toimivuutta. Nivelet tarvitsevat liikettä ja nesteytystä pysyäkseen terveinä ja hyvinvoivina. 

5. Jooga voimistaa vastustuskykyäsi

Vaikka kaikenlainen liikunta on hyväksi vastustuskyvyllesi, on joogan monipuoliset liikkeet kuten kierrot, taivutukset eteen sekä taakse ja kehon ylösalaisin kääntäminen erityisen hyviä, koska ne aktivoivat enemmän kehon parasympaattista hermostoa ja rauhoittavat kehon sympaattista hermostoa, laskien näin luonnollisesti kehon stressitasoa. 

6. Jooga voimistaa ja lujittaa luustoa

Joogassa harjoitukset tehdään monipuolisesti kannatellen oman kehon painoa, mikä on lempeää nivelille ja lujittaa luustoa. California State Universityn tutkimuksessa kävi myös ilmi, että joogaharjoitus lujittaa selkänikamia. Kun kehossa kortisolin taso laskee, voidaan kalsiumia paremmin hyödyntää luiden rakentamiseen. 

7. Jooga auttaa keskittymään

Koska joogaharjoituksen ajaksi usein hiljennytään täysin, eikä tunnilla ole kovaa tai häiritsevää taustamelua, pääsee mieli luonnollisesti meditatiiviseen levon tilaan, mikä auttaa keskittämään mielen myös joogamaton ulkopuolella. 

8. Jooga muuttaa energiatasoasi

Jos aamut tuntuvat takkuisilta ja raahaudut ensimmäiseksi aamulla kohti autuaasti pelastavaa kahvinkeitintä, kokeile muutamaa kierrosta aurinkotervehdyksiä ja minuutin kaksi kestävää kapalabhati hengitysharjoitusta ja huomaat eron! Tämä toimii myös loistavasti työpäivän jälkeen, jos tarvitset pienen energianpuristuksen. 

9. Jooga voimistaa ruoansulatusta

Etenkin aamuharjoituksella on ruoansulatusta voimistava ja piristävä vaikutus. Verenkierto voimistuu harjoituksessa, joka voimistaa ravintoaineiden imeytymistä ja ruoansulatuskanavan toimintaa. 

10. Jooga tasoittaa verenpainetta

Jos kärsit erityisen korkeasta tai erityisen matalasta verenpaineesta on jooga loistava liikuntamuoto. Lempeät liikkeet, etenkin eteen- ja taaksetaivutukset joissa kehoa käännetään ylösalaisin, kuten alaspäin katsova koira, tai vaikka lapsen lepoasento vaikuttavat suotuisasti verenpaineeseen. Myös Savasanalla on tutkitusti tasoittava vaikutus verenpaineeseen, kun koko keho lepää samassa tasossa.

11. Jooga vähentää stressiä

Nopea pinnallinen hengitys, heikko ryhti ja kiristyneet lihakset sekä johtuvat stressistä, että aiheuttavat stressiä. Keho ja mieli ovat tiiviisti yhteydessä toisiinsa, ja tietoisesti katkaisemalla näitä tuttuja kaavoja, voit helposti vähentää stressihormoneja kehossa ja lisätä onnellisuuden hormoneja kuten endorfiineja, oksitosiinia, serotoniinia ja dopamiinia. 

12. Jooga parantaa koordinaatiota

Koska joogan liikkeet ovat usein monipuolisia ja monta liikettä yhdistyvät yhdeksi, parantaa se koordinaatiota ja kehon hahmottamista. Myös rauhallinen keskittyminen vaikuttaa suotuisasti lihasmuistiin. 

13. Jooga tekee sinusta läsnäolevamman

Mindfullness, tai tietoinen läsnäolo on aina osa joogaa, alkuun ehkä tiedostamaton, mutta ajan ja harjoituksen kautta muuttuu yhä tietoisemmaksi osaksi harjoitusta, ja siirtyy myös arkielämään joogamaton ulkopuolelle. 

14. Jooga antaa sinulle hetken laatuaikaa itseksesi

Vaikka joogaa usein harjoitetaankin ryhmässä, on ryhmässäkin helppo sulkeutua omaan harjoitukseen ja unohtaa ympärillä oleva. Tämä on usein hyvin tervetullut osa joogaa, etenkin niille jotka elävät hektisessä työympäristössä tai lapsiarkea pienten lasten kanssa. 

15. Jooga nesteyttää selkärangan kudoksia

Joogan monipuoliset liikkeet auttavat  nesteyttämään selkärangan kudoksia. Etenkin hyödyllisiä ovat erilaiset asennot joissa kehoa riiputetaan ylösalaisin, kuten alaspäin katsova koira tai yin joogan eturiipunta. Selkärankamme nesteytyy myös yön aikana nukkuessamme, siksi olemmekin hitusen pidempiä aamulla kuin illalla.

16. Jooga piristää aivojasi

Kehon liikuttaminen monipuolisesti ja kolmiulotteisesti haastaa aivojen toimintaa, etenkin kun raajoja liikutetaan keskilinjan yli, tai vuorotellaan ristikkäisten raajojen liikettä, on liike suoranaista mannaa aivoille ja hermostolle ja tasaa aivopuoliskojen toimintaa ja aktiivisuutta. Myös vaihtosierain hengitys, Nadi Shodhana piristää aivopuoliskojen yhteistyötä. 

17. Jooga kehittää hengitystäsi

Joogaharjoituksessa usein keskittyminen on vahvasti hengityksessä, mikä saattaa ensikertalaisesta tuntua oudolta. Ajan kanssa hengityksen yhdistäminen liikkeeseen alkaa tuntua luontevalta, ja auttaa sinua myös jaksamaan paremmin joogamaton ulkopuolella. 

18. Jooga parantaa ryhtiä

Suurin osa meistä viettää ison osan päivästään tuolissa työskennellen pienessä kyyryssä eteenpäin, tämä on raskasta koko selkärangalle ja kehon tukielimistölle, mutta ennen kaikkea myös uuvuttavaa keuhkoille, sydämelle ja ruoansulatuselimistölle. Joogassa työskennellään kehoa avaavilla liikkeillä ja voimistetaan tukirankaa, mikä hiljalleen opettaa sinut parempaan ryhtiin myös työpisteellä. 

19. Jooga karkoittaa synkkyyden

Liike on parasta lääkettä, ja toimii todellakin melkein vaivaan kuin vaivaan. Koska joogaliikkeet vaikuttavat välillisesti ja välittömästi keskushermostoon ja hormonitoimintaan, niillä on suotuisa vaikutus mielenlaatuun. Vaikutuksen voi moninkertaistaa keskittymällä tietoisesti johonkin positiiviseen harjoituksen alussa ja yrittää pitää positiivisuudesta kiinni koko harjoituksen ajan. Myös vienon hymyn ylläpitäminen harjoituksen ajan on loistava keino karkottaa synkkä mieli koko päiväksi.

20. Jooga parantaa tasapainoa

Joogaliikkeet kehittävät jalkapohjan ja koko tukielimistön lihaksistoa ja voimaa, joogaliikkeet toistettuna jäävät tehokkaasti lihasmuistiin. Pienikin päivittäinen joogaharjoitus on aina hyödyksi. Joogan kolmiulotteiset liikkeet parantavat asentoaistia ja auttavat kehon hahmottamista. 

21. Jooga puhdistaa kehoa

Vaikka joogan kiertoliikkeiden yleisesti sanotaan puhdistavan elimistöämme, on niiden todellisista vaikutuksista ristiriitaista infoa internet pullollaan. Mutta siitä voidaan olla varmoja, että monipuolinen kehon liikuttaminen lisää verenkiertoa, joka kuljettaa kehossamme sekä hyviä ravintoaineita käyttöömme että kuljettaa pois kehoa rasittavia toksiineja.  Myös toistuvat rauhalliset liikkeet parantavat lymfanesteen kiertoa ja vähentää turvotusta sekä poistaa kuonaa. 

22. Jooga vapauttaa jalkateräsi

Joogassa ollaan usein avojaloin, ja senhän tietävät kaikki, että avojaloin oleminen on jaloille parasta. Kenkämme on valitettavan usein muotoiltu ulkonäön perusteella, ei niinkään jalan terveyden ja luonnollisen liikkumisen edistämiseksi. Joogaliikkeissä tehdään jalan rullauksia, varpaille nousua haetaan tasapainoa jne, kaikki tämä on erittäin hyödyllistä jalan anatomialle, ja sitä kautta koko keholle. 

23. Jooga ehkäisee tulehdusta kehossa

Kun stressitaso kehossa laskee, verenkierto paranee ja kehon onnellisuushormonitasot nousevat tämä on luonnollinen tapa vähentää kehon matala-asteista tulehdustilaa. Myös joogassa tehtävät hengitysharjoitukset, Pranayama, jossa erityisesti kesitytään uloshengitykseen puhdistaa kehoa ja laskee hiljaista tulehdustilaa. 

24. Jooga parantaa unenlaatua

Jos kärsit unettomuudesta tai heräilystä, kokeile virkistävää aamujoogaa aikaisin aamulla heti herättyäsi, ja iltaisin ennen nukkumaanmenoa rauhoittavaa yin joogaa tai jooga nidraa, joogin unta. Säännöllinen joogaharjoitus tasoittaa hormonitoimintaa ja tasoittaa kehon ja mielen vuorokausirytmiä. 

25. Jooga aamulla antaa potkua koko päivään

Jollet ole aamuihminen, on aamujooga parasta mitä voit itsellesi antaa. Pääset käyntiin lempeällä, mutta varmalla tavalla. Aloita aamusi vaikka perusasennolla, Tadasanassa, tee muutama tietoinen hengitys ja rauhallinen, varovainen taivutus. Jos osaat aurinkotervehdyksen, aloita aamusi muutamalla kierroksella aurinkotervehdystä. Huomaat jo muutaman päivän kuluttua, miten aamuherääminen helpottuu ja koko päivä tuntuu paremmalta, niin kehossa kuin mielessäkin. 

26. Jooga opettaa itsetuntemusta

Jooga on yksi niitä harvoja liikunnanmuotoja, joissa keskitytään vain itseen, et ole riippuvainen kenenkään toisen suorituksesta, eikä kukaan ole riippuvainen sinun harjoituksesta. Voit keksittyä vain itseesi, kääntää keskittymisen sisäänpäin ja unohtaa ympäröivät ihmiset ja ympäröivän maailman hetkeksi. 

27. Jooga tasoittaa kehon vuorokausirytmiä

Kehomme on välillä kovilla, etenkin täällä pohjoisessa, kun vuorokauden luonnollinen rytmi muuttuu koko ajan, päivä on joko pitenemässä tai lyhenemässä, usein luonnonvaloa on tarjolla niukasti tai aivan liikaa. Tämä vaikuttaa kehoon ja mieleen monellakin tavalla, ja rasittaa turhaan. Säännöllisellä joogaharjoituksella voimme vastavaikuttaa tähän alati muuttuvaan rytmiin, mutta myös käyttämällä erilaisia ulkoisia apuvälineitä, kuten pimennysverhoja ja sarastusvaloja.  Jooga auttaa myös sopeutumaan vuorokausirytmivaihteluihin matkustaessa.

28. Jooga rohkaisee pitämään huolta itsestäsi

Koska olemme monilta osin vieraantuneita omasta kehostamme ja mielestämme, ja meitä opetetaan passiivisena vastaanottamaan tietoa itsestämme ulkoa ja odottamaan ulkoista hoitoa ja parannusta, on usein kaikenlainen sisäinen parannus ja itsehoito täysin unohtunut. Joogassa pääset tutustumaan itseesi, opit kuuntelemaan itseäsi ja luultavimmin kiinnostut pitämään huolta sekä kehostasi että mielestäsi ja käyttämään omaa sisäistä parantavaa voimaa. 

29. Jooga antaa itseluottamusta

Moni meistä kärsii jonkinasteisesta huonosta itseluottamuksesta. Jooga harjoituksessa jokainen voi kokea onnistumista ja löytää omalle keholle sopivia harjoituksia, mikä kehittää itseluottamusta ja auttaa ajattelemaan positiivisesti itsestäsi. Myös joogaharjoituksen itsenäisyys ja muista riippumattomuus rakentaa itseluottamusta. 

30. Jooga on elämänmittaista oppimista

Jooga sopii kenelle tahansa, koska tahansa, missä tahansa. Et ole koskaan liian vanha, liian jäykkä, tai liian mitään muutakaan aloittaaksesi joogaa. Joogassa ei myöskään koskaan voi olla täysin oppinut, keho muuttuu koko ajan ja harjoitus muokkautuu sen mukaan. Jos satut innostumaan joogan filosofisesta puolesta, olet puolestaan avannut äärettömän tiedon aarrearkun.