Blogi

Blogi

Uusimmat artikkelit

Vahvat jooganaiset kautta aikojen

Vahvat jooganaiset kautta aikojen

  Kun osallistut melkeinpä mille tahansa joogatunnille, niin ensimmäinen asia, jonka huomaat, on, että ylivoimainen enemmistö joogaajista on naisia. Näin ei ole aina ollut, pitkään joogaharjoittelu oli miesvaltaista, ja naisten odotettiin keskittyvän kotielämään....

Hot Jooga kotona

Hot Jooga kotona

Onko sinullakin jo kova ikävä Hot Jooga tai Bikram tunneille? Tässä tulee muutama vinkki miten voit luoda Hot Jooga olosuhteet kotonasi. Jos kaipaat jo kovasti kuumia Hot Jooga tai Bikram tunteja, joogatunnin yhteisöllisyyttä, sitä yhdessä tekemisen energiaa, muttet...

Kansainvälinen joogapäivä 21.6.2020

Kansainvälinen joogapäivä 21.6.2020

Juhlistamme kansainvälistä joogapäivää jo kuudetta kertaa, ensimmäisen kerran joogapäivää juhlistettiin vuonna 2015 kesäpäivän tasauksen päivänä 21.6. Idea joogapäivästä syntyi vuonna 2014 ja aloitteen juhlapäivästä teki Intian pääministeri Narendra Modi, samana...

Vahvat jooganaiset kautta aikojen

Vahvat jooganaiset kautta aikojen

 

Kun osallistut melkeinpä mille tahansa joogatunnille, niin ensimmäinen asia, jonka huomaat, on, että ylivoimainen enemmistö joogaajista on naisia. Näin ei ole aina ollut, pitkään joogaharjoittelu oli miesvaltaista, ja naisten odotettiin keskittyvän kotielämään. Väitetään jopa, että naiset eivät saaneet harjoittaa joogaa ennen kuin n. 50 vuotta sitten. Itse asiassa on olemassa historiallisia todisteita siitä, että Veda-perinteessä naisille ei suositeltu fyysistä joogaa, eikä heidän sallittu ryhtyä opettajiksi.

 

Ramesh Bjonnesin artikkelin ”Women and Yoga: Dispelling A Myth.”, mukaan naiset ovat kuitenkin saaneet harjoittaa joogaa tuhansien vuosien ajan, ainakin Intian alueilla, joilla tantrinen jooga oli yleistä. Etenkin jos ajatellaan joogaa laajemmin, kuin pelkkinä asentoina ja luetaan mukaan myös mantrat, tanssi ja meditaatio – kaikki osa joogaperinnettä – naiset ovat harjoittaneet jo hyvin pitkään.

 

Swami Vivekananda, hindu munkki, sai tunnustusta joogan ja vedan tiedon esittelemisestä Intian ulkopuoliselle maailmalle, kun hän puhui Maailman uskontojen parlamentissa Chicagossa vuonna 1893. Siitä ei mennyt kauaakaan, kun uteliaisuus joogaa kohtaan alkoi levitä Yhdysvalloissa, sekä miesten että naisten keskuudessa.

 

Myös Yogananda Paramahansa saapui muutamaa vuotta myöhemmin Yhdysvaltoihin tuoden Kriya joogan mukanaan. Yogananda Paramahansa puhui aina, niin kaikkien uskontojen tasavertaisuudesta, kuin myös miehen ja naisen tasavertaisuudesta. Kriya jooga toimii Hot Joogan perustana.

 

Kunnia joogan laajasta levinnäisyydestä naisten keskuudessa kuuluu kuitenkin ehdottomasti näille kolmelle naiselle.

 

Blanche DeVries avasi ensimmäisen naisten omistaman joogastudion Yoga School for Women. Aviomiehensä, joogaopettajan Pierre Bernardin opettamana DeVries aloitti joogan opettamisen vuonna 1914. Hän avasi studionsa New Yorkissa vuonna 1938. Hän opetti vuoteen 1982 asti, jolloin hän oli 90-vuotias,  ja vaikutti elokuvatähtiasiakkaisiin ja koulutti monia uusia joogaopettajia uransa aikana.

 

“Yoga is a profound science for integrating body, mind and spirit into a harmonious whole.” -Blanche De Vries-

 

Indra Devi on luultavasti tunnetuin nykyajan joogan edelläkävijöistä lännessä. Latviassa vuonna 1899 syntynyt Eugenie Peterson, sittemmin Indra Devi, innostui Intiasta, ja sen kulttuurista, lukemalla useita itämaista filosofiaa käsitteleviä kirjoja. Lopulta hän muutti Intiaan ja toimi näyttelijänä useissa elokuvissa, siksi otti myös paikallisesti sujuvamman taiteilijanimen Indra Devi. Hän pyysi moderning joogan opppi-isää, Sri Tirumalai Krishnamacharyaa opettamaan hänelle joogaa. Aluksi Krishnamacharya kieltäytyi sillä perusteella, että Indra Devi oli länsimaalainen ja nainen. Lopulta Krishnamacharya kuitenkin suostui opettamaan häntä ja tuki myöhemmin myös Devin pyrkimyksiä opettaa joogaa. Indra Devi opiskeli B.K.S Iyengarin ja Pathhabi Joisin rinnalla.

 

Vuonna 1946 Indra Devi avasi oman joogakoulun Hollywoodissa, Kaliforniassa, joka houkutteli monia elokuvateollisuuden huippuja, kuten Greta Garboa ja Eva Gaboria perehtymään joogaharjoitukseen. Alkuvuosina jooga ei ollut vielä kovin suosittua, ja monet Indra Devin ystävistä yrittivätkin kehottaa häntä kutsumaan harjoitusmuotoa jollain muulla nimellä kuin jooga. Tästä Indra Devi vähät välitti, olihan hän jo rikkonut yhden lasikaton pääsemällä kunnioitetun Krishnamacharyan oppilaaksi.  Indra Devi kuoli vuonna 2002 Buenos Airesissa, asuttuaan useita vuosia eri puolilla latinalaista Amerikkaa.

 

Like water which can clearly mirror the sky and the trees only so long as its surface is undisturbed, the mind can only reflect the true image of the Self when it is tranquil and wholly relaxed.” -Indra Devi-

 

Lilias Folan ei ollut ensimmäinen naisjoogi Yhdysvalloissa, mutta hän oli ensimmäinen, joka jakoi joogan vaikutukset laajalle yleisölle television kautta. Hän ohjasi joogaa PBS kanavalla ympäri maata lähes 30 vuoden ajan. Liliaksen ohjelma ”Lilias, Yoga and You” alkoi Cincinnatissa vuonna 1970. Kolme vuotta myöhemmin PBS otti sen vastaan ​​ja sitä lähetettiin valtakunnallisesti vuoteen 1999 asti.

 

”What the mind has forgotten, the body remembers long after.” -Lilias Folan-

 

Sen jälkeen kun nämä uraa-uurtavat naiset toivat tietoisuutta joogasta länteen, oli tie tasoitettu lukuisille muille naisopettajille, jotka ovat tuoneet joogan miljoonien naisten (ja miesten) ulottuville. Yoga Journalin ja Yoga Alliancen puolesta tehdyn tutkimuksen mukaan 72 % länsimaalaisista joogan harjoittajista on naisia. Onnea sinulle, kuulut upeaan joukkoon vahvoja ja omasta hyvinvoinnistaan huolehtivia naisia!

 

Hyvää naistenpäivää!

 

 

 

 

 

Hot Jooga kotona

Hot Jooga kotona

Onko sinullakin jo kova ikävä Hot Jooga tai Bikram tunneille?
Tässä tulee muutama vinkki miten voit luoda Hot Jooga olosuhteet kotonasi.

Jos kaipaat jo kovasti kuumia Hot Jooga tai Bikram tunteja, joogatunnin yhteisöllisyyttä, sitä yhdessä tekemisen energiaa, muttet tällä hetkellä pääse studiolle, tai sopivia tunteja ei aikataulusta löydy, on muutamia tapoja, miten kotikutoisesti Hot Jooga olosuhteet voi luoda myös omassa kodissa.

Yoga Nordicin OMline videokirjastosta löytyy useampi vaihtoehto harjoituksille, on sekä ohjatut Original Hot Yoga tunnit 60 min ja 90 min, sekä myös ääninauhoitteet rytmittämään harjoituksesi kotona. Voit aina kokeilla OMlinea ilmaiseksi yhden viikon ajan.

Näiden vinkkien avulla voit muuttaa kotisi omaksi Hot Jooga studioksesi!

Tärkeintä ei välttämättä ole saada asteita valtavasti nousemaan, vaan saada hyvä kosteus tilaan. Normaalisti Hot Joogatunneilla pyritään saamaan suhteellinen lämpötila n. 38 asteen tienoille, suhteellinen lämpötila tarkoittaa juuri lämpöasteiden ja kosteuden yhteisvaikutusta.

Kuten mihin tahansa joogaharjoitukseen, on hyvä valmistautua luomalla mahdollisimman harmooninen, rauhan ja rentoutumisen tila. Siirrä irto huonekalut pois tieltä ja siivoa häiritsevät esineet kuten lelut, keskeneräiset paperityöt tai tiskit ja pyykit pois näkyviltä, ehkä haluat lisätä tilaan muutaman kynttilän, kukkasen tai vaikka diffuuserin ja eteeristä öljyä tunnelmaa luomaan.

Etenkin Hot Joogaa varten tilan ei todellakaan tarvitse olla suuri, kunhan saat joogamattosi suoraksi lattialle ja pääset ojentamaan käsivarret, muista että useissa asennoissa voi myös kääntyä matolla pitkittäin, jos käsivarsia ei mahdu ojentamaan sivusuuntaan. Hot Jooga tilaksi erityisen hyvin sopii esim isompi kylpyhuone tai WC, jos sen yhteydessä on sauna, voit hyödyntää kiuasta lämmittämiseen. Jos kylpyhuoneessa on lattialämmitys on se hyvä olla jo hieman etukäteen asetettu lämpimämmälle. Myös tilan kostuttaminen on hyvä tehdä jo ennen lämmittämistä, voit joko käyttää ilmankostutinta tai suihkepullolla suihkuttaa ilmaan runsaasti kosteutta. 

Saadaksesi lämpötilan nousemaan voit käyttää lattialämmitystä, saunaa sekä pientä ulkoista lämpöpuhallinta tai infrapunapaneelia (näitä myydään terassilämmittimen nimellä esim rautakaupoissa). Usein n. 15-30 min esilämmitys riittää hyvin saamaan n. 30 asteen suhteellisen lämpötilan. Ellei sinulla ole saunaa tai lattialämmitystä voit kääntää suihkun kuumalle ja antaa kuuman veden höyrystää huone muutaman minuutin ajan. Mutta älä missään olosuhteissa käytä sähkölaitteita kuten lämpöpuhallinta tai infrapunapaneelia veden kanssa samassa tilassa samaan aikaan.

Vaatteiden lisääminen auttaa lämmöntunnetta, esim topin sijaan voit valita pitkähihaisen urheilupaidan ja shortsien sijaan pitkät leggingsit. Hengitys on luonnollisesti keskiössä alkulämmittelyssä, muista tehdä alkuhengitysharjoitus rauhallisesti ja keskittyen. Jatka syviä rauhallisia hengityksiä koko harjoituksen ajan.

Ulkoisten irtolämmittimien kanssa kannattaa muistaa, että asunnoissa usein sähkösulakkeet eivät kestä monen lämmittimen käyttöä samaan aikaan, eli vaikka mieli tekisi, niin et voi laittaa jatkojohdolla useampaa lämmitintä samaan pistorasiaan, samassa huoneessa, ilman, että sulakkeet paukkuvat.

Muista aina nesteytys harjoituksen aikana myös kotona! Lisää lämpöä harjoitukseen tuo myös kuuman teen juonti harjoituksen aikana, kuitenkin vain pieniä määriä kerrallaan.

Nähdään pian tunneilla!

 

Kansainvälinen joogapäivä 21.6.2020

Kansainvälinen joogapäivä 21.6.2020

Juhlistamme kansainvälistä joogapäivää jo kuudetta kertaa, ensimmäisen kerran joogapäivää juhlistettiin vuonna 2015 kesäpäivän tasauksen päivänä 21.6. Idea joogapäivästä syntyi vuonna 2014 ja aloitteen juhlapäivästä teki Intian pääministeri Narendra Modi, samana vuonna joulukuussa YK julisti 21.6., eli kesäpäivän tasauksen, Kansainväliseksi joogapäiväksi. Joogapäivää juhlittiin ensimmäisen kerran 21.6.2015. Päivän tarkoitus on paitsi yhdistää joogayhtisöä maailmanlaajuisesti, myös esitellä jooga hyötyjä heille, jotka eivät ole vielä joogaa kokeilleet. 

 

Maailman joogapäivällä on joka vuosi vaihtuva teema, tänä vuonna juhlitaan tähän vuoteen poikkeuksellisen sopivalla teemalla ”Jooga kotona ja jooga perheen parissa”. Joogapäivänä järjestetään paljon kaikkia tapahtumia maailmanlaajuisesti, yksi tunnetuimmista, jota Suomessakin järjestetään kolmella paikkakunnalla (Helsinki, Turku ja Tampere), on Intian suurlähetystöjen juhlatilaisuudet, joissa joogataan paikallisten joogaopettajien johdolla Intian joogaministeriön julistaman joogaprotokollan mukaan.  Tänä vuonna poikkeuksellisesti näitä tilaisuuksia ei järjestetä, vaan kaikki tapahtuu vain verkossa. Jos haluat kokeilla tätä virallista joogaprotokollan mukaista hatha jooga harjoitusta, se löytyy meidän kesä -aikataulusta perjantaisin klo 17.15 nimellä Common Yoga Protocol.

 

Toivottavasti sinullakin on mahdollisuus osallistua joogapäivän juhlistukseen, perheen tai ystävien kesken, tänään tai minä tahansa muunakin päivänä. Meiltä löydät inspiraation ja asiantuntevan ohjauksen studioiltamme tai virtuaalisesti. Kotiharjoitus onkin tänä keväänä kasvanut räjähdysmäisesti, uskomme Yoga Nordicilla vahvasti siihen, että tämä ilmiö on tullut pysyväksi harjoitusmuodoksi studiotuntien ohelle ja jatkammekin koko ajan erilaisten etäharjoitusten kehittämistä. Olet tervetullut tutustumaan laajaan videokirjastoomme OMlineen, ensimmäinen viikko on ilmainen, sen jälkeen palvelu maksaa 25€/kk, eli normaali kertamaksun verran.

 

 


Yinjoogan suureen suosioon on mielestäni kaksi merkittävää syytä:

 1. Yinjooga on tehokas ja suhteellisen helppo tapa rauhoittua kaiken kiireen keskellä.
 2. Yinjooga sopii kaikille, joten kynnys sen kokeilemiseen on olematon, oli sitten olympiatasonurheilija tai tavallinen superjäykkä peruspulliainen.

Rauhoitu jouluun joogalla

Rauhoitu jouluun joogalla

Kolme jooga-asentoa joilla karkoitat hektisyyden niin kehosta kuin mielestäsi vain muutamalla hengenvedolla

Vaikka joulu monille tarkoittaa lomaa arkirutiineista, sisältyy siihen usein muita odotuksia, jotka luovat painetta sekä keholle, että mielelle. Aikatauluja pitää suunnitella, vapaa-ajan käyttö pitää olla mahdollisimman taloudellista, jotta varmasti ehtii tekemään ja kokemaan paljon. Jos sinusta tuntuu, että tarvitset pienen hengähdystauon kaiken ihanan jouluhumun keskellä, tässä on muutama vinkki jooga-asennoista jotka toimivat ja auttavat laskemaan stressihormonien tasoa kehossa heti.

1. Uttanasana (eturiipunta)

Tämän asennon voit kirjaimellisesti tehdä missä tahansa ilman mitään apuvälineitä, mutta jos haluat varmistaa tasapainon, voit nojata takapuolta seinää vasten. Ota ensin pystyasennossa rauhallinen sisäänhengitys, uloshengityksellä anna ylävartalon laskeutua eteentaivutukseen rauhallisesti. Mikäli sinulla on selän kanssa ongelmia, kannattaa selkä pitää suorana ja taivuttaa enemmin polvista. Jää ala-asentoon, anna käsien roikkua lattiaa kohti, ja jatka rauhallista hengitystä. Voit jäädä asentoon juuri niin pitkäksi aikaa kuin sinusta hyvältä tuntuu, ei ole olemassa mitään ehdotonta aikaa kuinka pitkään asento tulisi pitää. Kun olet valmis tulemaan ylös, lähde varovasti ja rauhallisesti sisäänhengityksellä nousemaan, voit nojata käsiä sääriä tai polvia vasten ja tukea nousua käsilläsi. Kun olet päässyt ylös asti, pysähdy vielä paikallesi muutaman hengenvedon verran tunnustelemaan, ettei asento aiheuttanut huimausta.

2. Balasana (lapsenasento)

Käydäksesi lapsen lepoasentoon et myöskään tarvitse mitään apuvälineitä, pelkkä puhdas lattia käy hyvin, mutta pehmeä matto voi olla vielä mukavampi. Käy polvi-istuntaan lattialle, voit avata polvia ihan reilustikin auki, mikäli haluat lisää tila hengitykselle ja vähemmän painetta vatsalle. Käy rennosti nojaamaan eteenpäin, voit käyttää tyynyä tai bolsteria ylävartalon alla, mikäli haluat jäädä vähän ylemmäs ja tehdä asennosta vieläkin rennomman, käännä päätä jompaankumpaan suuntaan ja anna hengityksen virrata, päästä kaikki jännitys vartalosta ja anna lattian kannatella. Myöskään tälle asennolle ei ole olemassa mitään oikeaa kestoa, pysy asennossa niin pitkään kuin se sinusta hyvältä tuntuu. Kun olet valmis tulemaan pois, nouse rauhallisesti sisäänhengityksellä ja tue käsillä lattiasta. Pysy vielä istumassa lattialla muutaman hengenvedon verran ennekuin nouset.

 1. Viparita Karani (jalat senälle)

Viparita tarkoittaaa sanantarkasti käänteistä, karani tarkoittaa tekemistä, asento on hyvin rentouttava ja palauttava. Tarvitset hiukan lattiapinta-alaa ja seinän tai tukevan kalusteen jota vasten nojata jalkojasi. Voit myös käyttää tyynyä tai bolsteria takapuolen alla. Käy istumaan kylki ihan seinää vasten, jalat koukussa, ja kellahda siitä selinmakuulle niin, että jalat ja takapuoli tulee seinää vasten. Tärkeintä on ettet jää kovin kauas seinästä, vaan jalat on kohtisuoraan ylös seinälle. Tässä kohtaa voit myös sujauttaa tyynyt takapuolen alle, nostamalla lantion sydämentason yläpuolelle lisäät asennon rentouttavaa vaikutusta. Voit myös laittaa silmätyynyn tai pyyhkeen silmille, sillä pieni paine silmien alueella myös lisää asennon rentouttavaa vaikutusta. Kun olet valmis tulemaan pois asennosta, laske jalat ensin vatsalle, poista mahdollinen koroke takapuolen alta, pyörähdä siitä oikealle kyljelle kylkimakuulle, lepää muutama hengenveto, ennekuin nouset istumaan.

 

Ihanaa ja rauhallista joulunaikaa sinulle ja rakkaillesi!

Air Jooga avaa hengityksen, notkistaa kehon ja vapauttaa mielen

Air Jooga avaa hengityksen, notkistaa kehon ja vapauttaa mielen

Air Jooga tuo vaihtelua ja uudenlaista näkökulmaa perinteiseen lattialla tehtävään joogaharjoitukseen. Kyseessä ei ole ilma-akrobatia tai mikään muukaan sirkustaide, vaan joogaharjoitus, jossa yhdistyvät liikeharjoitus, hengitysharjoitukset ja meditaatio. 

Varhaiset joogit ovat harjoittaneet inversio-asanoita, eli ylösalaisin oloa, käsillä- ja päälläseisonta-asanoissa.

Asanoilla pyritään saavuttamaan kehon tasapainotus, nestekierron stimulointi (verenkierto, lymfa), rauhasten toiminnan normalisoituminen, suoliston ja ruuansulatuksen paineen vapauttaminen, sekä mielen ja ajatuksien kirkastava vaikutus. 

Myyttien mukaan myös lääketieteen isänä tunnettu Hippocrates antoi inversio-hoitoja nivelsairauksiin ja selkärangan ongelmiin. Riippuvilla asennoilla parannettiin kehonlinjauksia , lisättiin kehon liikkuvuutta ja notkeutta, sekä voimistettiin niveliä ja sidekudosta. 

Air Joogan hyödyt nousevat esiin varsinkin istumatyötä tekevien parissa, koska istuminen rasittaa selkärankaa ja istumme harvoin sellaisessa ryhdissä, joka olisi selkärangalle parasta. Huonoryhtinen istuminen rasittaa ja heikentää lihaksistoa, kutistaen lonkankoukistajia, heikentäen vatsa-, keskivartalonlihaksia ja pallealihasta, jotka eivät aina saa tarpeeksi liikettä. 

Terveet lihakset, kudokset ja luut tarvitsevat sopivissa määrin säännöllistä stressiä ja sama koskee meidän hengitystä. Jokaista hengenvetoa tulee arvostaa ja siksi sitäkin tulisi harjoitella. 

Millainen on hyvä ja oikeanlainen hengitys?

Länsimainen ihminen hengittää yleensä rintakehällään. Opimme jo varhaisessa vaiheessa vetämään vatsan sisään ja pitämään sen siellä, jolloin syntyy illuusio kauniimmasta vartalosta. Hengitys on pinnallista, koska vain keuhkojen yläosaa käytetään. Vauvat ja pienet lapset hengittävät syvää hengitystä, jolloin vatsa liikkuu ulos ja sisään joka hengenvedolla. 

Palleahengitys on täydellisempi ja tehokkaampi tapa hengittää, koska tahdonalainen palleahengitys stimuloi Vagus-hermoa, joka rauhoittaa ja auttaa kehoa rentoutumaan. 

Oikeanlaisilla hengitysharjoitteilla vaikutat mm. palautumiseen, aineenvaihduntaan ja nestekiertoon. Rennosti sujuva hengitys kohottaa ryhtisi ja vapauttaa energiasi. Hyvä hengitys on tie parempaan uneen, keskittymiskykyyn sekä useiden sairauksien ennaltaehkäisyyn mutta myös niistä toipumiseen. Ja mikä parasta – hengitystä vapauttavia ja vahvistavia harjoitteita voit tehdä missä tahansa ja milloin vain.

Air Jooga -harjoitus on kokonaisuus, jossa liikkeiden aktivoivat vaikutukset vahvistavat  ja avaavat kehoamme – antavat meille luonnollisen tavan liikkua ja hengittää. Air Joogaa voit harjoittaa vaikka joka päivä, kunhan muistat kuunnella kehoasi. Harjoituksesta on lukuisia hyötyjä joista muutamia mainitakseni:

 • Harjoituksessa kehität keskivartalon voimaa ja harjoitusten myötä ryhti paranee
 • Voit tehdä syvempiä venytyksiä kankaan tuella, painovoimaa hyväksi käyttäen
 • Saat helpotusta selkävaivoihin, varsinkin ylösalaisin olo antaa selkärangalle venytystä
 • Parannat tasapainoa, kehotuntemustasi, sekä koordinaatiotasi
 • Lisäät ylävartalon voimaa 

Air Jooga sopii lähes kaikille, kunhan yksilön tarpeet ja taso otetaan huomioon. 

On kuitenkin muutamia seikkoja, jotka on hyvä huomioida:

 • Harjoitusta ei suositella aloitettavaksi raskaana olevana ja synnytyksen jälkeen kannattaa harjoittelua lykätä vielä 3kk. 
 • Verenpaine (ylä/ala), voivat tuntua hetkellisesti, mutta eivät suoranaisesti estä harjoitusta. Asiasta on kuitenkin hyvä mainita opettajalle, joka osaa auttaa tilanteen tullen.
 • Kuukautiskierto jokaisella naisella erillainen, joten inversioita tulisi välttää juuri kuukautisten aikana. Inversiot saattavat häiritä kiertoa.   
 • Ylipaino, ei ole este, mutta mukavuuden hidaste. Kankaamme kestävät jopa 700kg, eli turvallista harjoittelu on kaiken kokoisille.  

Joogaharjoitus kankaan avulla tehtynä kääntää maailman ylösalaisin ja antaa näin hyvän muistutuksen siitä, että maailmaa kannattaa katsoa myös toisenlaisesta näkökulmasta. Koska Air Jooga harjoitusta on vaikeaa ja lähes mahdotonta sanoiksi pukea on se harjoitus joka on ehdottomasti itse koettava.  

Päivittäisen joogaharjoituksen 30 mahdollista hyötyä

Päivittäisen joogaharjoituksen 30 mahdollista hyötyä

Onko jooga jo elämässäsi? Mistä sinä ammennat motivaatiota palata matolle yhä uudelleen? Onko se hyvä olo, onnistumisen ilo, ketteryyden kehittyminen vaiko mielenrauha siitä, että olet tänään liikkunut? 

Yoga Nordic järjestää muutaman kerran vuodessa erilaisia joogahaasteita studioillaan, ja juuri nyt syyskuussa pidetään Joogamaraton –joogahaaste, jossa osallistujat käyvät syyskuun aikana joogatunneilla 30 kertaa. ”Mahdotonta!” –huudahtaa heti moni, koska enhän edes ole täällä koko kuukautta, olen työmatkoilla, mennään mökille ja vaikka ja mitä.  Mutta ei hätää, sinun ei tarvitse käydä joka päivä, voit myös pitää kiripäiviä, jolloin käyt vaikka aamulla sekä illalla, tai vaikka ensin virkistävällä Barre -tunnilla josta jatkat kehonhuoltoa ihanalla Hot Yin -tunnilla, ja näin sinun joogamaraton passisi täytyy kuin huomaamatta. 

Joogamaraton -passit ovat jo jaossa kaikissa Yoga Nordicin toimipisteissä, hae omasi, niin olet valmis aloittamaan huikean retken kohti energistä syksyä ja syvempää itsetuntemusta.

Mitä mahdollista hyötyä tästä joogamaratonista voisi olla? Tässä lista 30 mahdollisesta hyötyvaikutuksesta, joita saatat huomata, kun osallistut joogamaratoniin tänä vuonna! Mahtavaa on myös se, että saat kotiin viemisenä paljon hyviä liikeharjoituksia, joita voit lihasmuististasi ammentaa niinä aamuina kun joogastudion lämpö ja ryhmäenergia ei ole saatavilla. 

1. Jooga saa sinut hyvälle mielelle

Valitse sopiva tunti, saavu avoimin mielin, tunnet itsesi kevyemmäksi, iloisemmaksi, avoimemmaksi ja yksinkertaisuudessaan enemmän läsnä olevaksi. Tee koko harjoitus vieno hymy kasvoillasi, ja huomaat, että aurinkoinen hymy säilyy kasvoilla koko päivän. 

2. Jooga lisää liikkuvuutta

Jooga parantaa kehotuntemustasi ja lisää turvallisesti liikkuvuutta, kunhan muistat kuunnella kehoasi, ja kunnioittaa sen antamia mahdollisuuksia. Muista myös, että jokainen päivä on erilainen ja kaikkia joogaliikkeitä voi aina varioida päivän tarpeen mukaan. Uskalla kysyä opettajalta neuvoa, hän on tunnilla sinua varten.

3. Jooga lisää voimaa

Jooga ei ole pelkästään venyttelyä ja taivuttelua, vaan vaatii, sekä antaa yllättävän paljon voimaa. Kehossa voima on vähintäänkin yhtä tärkeää kuin liikkuvuus, jotta immuunijärjestelmä ja ruoansulatus voisivat toimia optimaalisesti. Voiman ja liikkuvuuden optimaalinen suhde myös parantaa tukirangan kiputiloja.

 

 4. Jooga parantaa nivelten ja sidekudosten aineenvaihduntaa

Joogan kolmiulotteiset liikkeet, rauhallisesti ja usein harjoitettuna vievät nivelesi turvallisesti läpi koko niiden liikeradan, ja näin parantavat nivelten aineenvaihduntaa ja toimivuutta. Nivelet tarvitsevat liikettä ja nesteytystä pysyäkseen terveinä ja hyvinvoivina. 

5. Jooga voimistaa vastustuskykyäsi

Vaikka kaikenlainen liikunta on hyväksi vastustuskyvyllesi, on joogan monipuoliset liikkeet kuten kierrot, taivutukset eteen sekä taakse ja kehon ylösalaisin kääntäminen erityisen hyviä, koska ne aktivoivat enemmän kehon parasympaattista hermostoa ja rauhoittavat kehon sympaattista hermostoa, laskien näin luonnollisesti kehon stressitasoa. 

6. Jooga voimistaa ja lujittaa luustoa

Joogassa harjoitukset tehdään monipuolisesti kannatellen oman kehon painoa, mikä on lempeää nivelille ja lujittaa luustoa. California State Universityn tutkimuksessa kävi myös ilmi, että joogaharjoitus lujittaa selkänikamia. Kun kehossa kortisolin taso laskee, voidaan kalsiumia paremmin hyödyntää luiden rakentamiseen. 

7. Jooga auttaa keskittymään

Koska joogaharjoituksen ajaksi usein hiljennytään täysin, eikä tunnilla ole kovaa tai häiritsevää taustamelua, pääsee mieli luonnollisesti meditatiiviseen levon tilaan, mikä auttaa keskittämään mielen myös joogamaton ulkopuolella. 

8. Jooga muuttaa energiatasoasi

Jos aamut tuntuvat takkuisilta ja raahaudut ensimmäiseksi aamulla kohti autuaasti pelastavaa kahvinkeitintä, kokeile muutamaa kierrosta aurinkotervehdyksiä ja minuutin kaksi kestävää kapalabhati hengitysharjoitusta ja huomaat eron! Tämä toimii myös loistavasti työpäivän jälkeen, jos tarvitset pienen energianpuristuksen. 

9. Jooga voimistaa ruoansulatusta

Etenkin aamuharjoituksella on ruoansulatusta voimistava ja piristävä vaikutus. Verenkierto voimistuu harjoituksessa, joka voimistaa ravintoaineiden imeytymistä ja ruoansulatuskanavan toimintaa. 

10. Jooga tasoittaa verenpainetta

Jos kärsit erityisen korkeasta tai erityisen matalasta verenpaineesta on jooga loistava liikuntamuoto. Lempeät liikkeet, etenkin eteen- ja taaksetaivutukset joissa kehoa käännetään ylösalaisin, kuten alaspäin katsova koira, tai vaikka lapsen lepoasento vaikuttavat suotuisasti verenpaineeseen. Myös Savasanalla on tutkitusti tasoittava vaikutus verenpaineeseen, kun koko keho lepää samassa tasossa.

11. Jooga vähentää stressiä

Nopea pinnallinen hengitys, heikko ryhti ja kiristyneet lihakset sekä johtuvat stressistä, että aiheuttavat stressiä. Keho ja mieli ovat tiiviisti yhteydessä toisiinsa, ja tietoisesti katkaisemalla näitä tuttuja kaavoja, voit helposti vähentää stressihormoneja kehossa ja lisätä onnellisuuden hormoneja kuten endorfiineja, oksitosiinia, serotoniinia ja dopamiinia. 

12. Jooga parantaa koordinaatiota

Koska joogan liikkeet ovat usein monipuolisia ja monta liikettä yhdistyvät yhdeksi, parantaa se koordinaatiota ja kehon hahmottamista. Myös rauhallinen keskittyminen vaikuttaa suotuisasti lihasmuistiin. 

13. Jooga tekee sinusta läsnäolevamman

Mindfullness, tai tietoinen läsnäolo on aina osa joogaa, alkuun ehkä tiedostamaton, mutta ajan ja harjoituksen kautta muuttuu yhä tietoisemmaksi osaksi harjoitusta, ja siirtyy myös arkielämään joogamaton ulkopuolelle. 

14. Jooga antaa sinulle hetken laatuaikaa itseksesi

Vaikka joogaa usein harjoitetaankin ryhmässä, on ryhmässäkin helppo sulkeutua omaan harjoitukseen ja unohtaa ympärillä oleva. Tämä on usein hyvin tervetullut osa joogaa, etenkin niille jotka elävät hektisessä työympäristössä tai lapsiarkea pienten lasten kanssa. 

15. Jooga nesteyttää selkärangan kudoksia

Joogan monipuoliset liikkeet auttavat  nesteyttämään selkärangan kudoksia. Etenkin hyödyllisiä ovat erilaiset asennot joissa kehoa riiputetaan ylösalaisin, kuten alaspäin katsova koira tai yin joogan eturiipunta. Selkärankamme nesteytyy myös yön aikana nukkuessamme, siksi olemmekin hitusen pidempiä aamulla kuin illalla.

16. Jooga piristää aivojasi

Kehon liikuttaminen monipuolisesti ja kolmiulotteisesti haastaa aivojen toimintaa, etenkin kun raajoja liikutetaan keskilinjan yli, tai vuorotellaan ristikkäisten raajojen liikettä, on liike suoranaista mannaa aivoille ja hermostolle ja tasaa aivopuoliskojen toimintaa ja aktiivisuutta. Myös vaihtosierain hengitys, Nadi Shodhana piristää aivopuoliskojen yhteistyötä. 

17. Jooga kehittää hengitystäsi

Joogaharjoituksessa usein keskittyminen on vahvasti hengityksessä, mikä saattaa ensikertalaisesta tuntua oudolta. Ajan kanssa hengityksen yhdistäminen liikkeeseen alkaa tuntua luontevalta, ja auttaa sinua myös jaksamaan paremmin joogamaton ulkopuolella. 

18. Jooga parantaa ryhtiä

Suurin osa meistä viettää ison osan päivästään tuolissa työskennellen pienessä kyyryssä eteenpäin, tämä on raskasta koko selkärangalle ja kehon tukielimistölle, mutta ennen kaikkea myös uuvuttavaa keuhkoille, sydämelle ja ruoansulatuselimistölle. Joogassa työskennellään kehoa avaavilla liikkeillä ja voimistetaan tukirankaa, mikä hiljalleen opettaa sinut parempaan ryhtiin myös työpisteellä. 

19. Jooga karkoittaa synkkyyden

Liike on parasta lääkettä, ja toimii todellakin melkein vaivaan kuin vaivaan. Koska joogaliikkeet vaikuttavat välillisesti ja välittömästi keskushermostoon ja hormonitoimintaan, niillä on suotuisa vaikutus mielenlaatuun. Vaikutuksen voi moninkertaistaa keskittymällä tietoisesti johonkin positiiviseen harjoituksen alussa ja yrittää pitää positiivisuudesta kiinni koko harjoituksen ajan. Myös vienon hymyn ylläpitäminen harjoituksen ajan on loistava keino karkottaa synkkä mieli koko päiväksi.

20. Jooga parantaa tasapainoa

Joogaliikkeet kehittävät jalkapohjan ja koko tukielimistön lihaksistoa ja voimaa, joogaliikkeet toistettuna jäävät tehokkaasti lihasmuistiin. Pienikin päivittäinen joogaharjoitus on aina hyödyksi. Joogan kolmiulotteiset liikkeet parantavat asentoaistia ja auttavat kehon hahmottamista. 

21. Jooga puhdistaa kehoa

Vaikka joogan kiertoliikkeiden yleisesti sanotaan puhdistavan elimistöämme, on niiden todellisista vaikutuksista ristiriitaista infoa internet pullollaan. Mutta siitä voidaan olla varmoja, että monipuolinen kehon liikuttaminen lisää verenkiertoa, joka kuljettaa kehossamme sekä hyviä ravintoaineita käyttöömme että kuljettaa pois kehoa rasittavia toksiineja.  Myös toistuvat rauhalliset liikkeet parantavat lymfanesteen kiertoa ja vähentää turvotusta sekä poistaa kuonaa. 

22. Jooga vapauttaa jalkateräsi

Joogassa ollaan usein avojaloin, ja senhän tietävät kaikki, että avojaloin oleminen on jaloille parasta. Kenkämme on valitettavan usein muotoiltu ulkonäön perusteella, ei niinkään jalan terveyden ja luonnollisen liikkumisen edistämiseksi. Joogaliikkeissä tehdään jalan rullauksia, varpaille nousua haetaan tasapainoa jne, kaikki tämä on erittäin hyödyllistä jalan anatomialle, ja sitä kautta koko keholle. 

23. Jooga ehkäisee tulehdusta kehossa

Kun stressitaso kehossa laskee, verenkierto paranee ja kehon onnellisuushormonitasot nousevat tämä on luonnollinen tapa vähentää kehon matala-asteista tulehdustilaa. Myös joogassa tehtävät hengitysharjoitukset, Pranayama, jossa erityisesti kesitytään uloshengitykseen puhdistaa kehoa ja laskee hiljaista tulehdustilaa. 

24. Jooga parantaa unenlaatua

Jos kärsit unettomuudesta tai heräilystä, kokeile virkistävää aamujoogaa aikaisin aamulla heti herättyäsi, ja iltaisin ennen nukkumaanmenoa rauhoittavaa yin joogaa tai jooga nidraa, joogin unta. Säännöllinen joogaharjoitus tasoittaa hormonitoimintaa ja tasoittaa kehon ja mielen vuorokausirytmiä. 

25. Jooga aamulla antaa potkua koko päivään

Jollet ole aamuihminen, on aamujooga parasta mitä voit itsellesi antaa. Pääset käyntiin lempeällä, mutta varmalla tavalla. Aloita aamusi vaikka perusasennolla, Tadasanassa, tee muutama tietoinen hengitys ja rauhallinen, varovainen taivutus. Jos osaat aurinkotervehdyksen, aloita aamusi muutamalla kierroksella aurinkotervehdystä. Huomaat jo muutaman päivän kuluttua, miten aamuherääminen helpottuu ja koko päivä tuntuu paremmalta, niin kehossa kuin mielessäkin. 

26. Jooga opettaa itsetuntemusta

Jooga on yksi niitä harvoja liikunnanmuotoja, joissa keskitytään vain itseen, et ole riippuvainen kenenkään toisen suorituksesta, eikä kukaan ole riippuvainen sinun harjoituksesta. Voit keksittyä vain itseesi, kääntää keskittymisen sisäänpäin ja unohtaa ympäröivät ihmiset ja ympäröivän maailman hetkeksi. 

27. Jooga tasoittaa kehon vuorokausirytmiä

Kehomme on välillä kovilla, etenkin täällä pohjoisessa, kun vuorokauden luonnollinen rytmi muuttuu koko ajan, päivä on joko pitenemässä tai lyhenemässä, usein luonnonvaloa on tarjolla niukasti tai aivan liikaa. Tämä vaikuttaa kehoon ja mieleen monellakin tavalla, ja rasittaa turhaan. Säännöllisellä joogaharjoituksella voimme vastavaikuttaa tähän alati muuttuvaan rytmiin, mutta myös käyttämällä erilaisia ulkoisia apuvälineitä, kuten pimennysverhoja ja sarastusvaloja.  Jooga auttaa myös sopeutumaan vuorokausirytmivaihteluihin matkustaessa.

28. Jooga rohkaisee pitämään huolta itsestäsi

Koska olemme monilta osin vieraantuneita omasta kehostamme ja mielestämme, ja meitä opetetaan passiivisena vastaanottamaan tietoa itsestämme ulkoa ja odottamaan ulkoista hoitoa ja parannusta, on usein kaikenlainen sisäinen parannus ja itsehoito täysin unohtunut. Joogassa pääset tutustumaan itseesi, opit kuuntelemaan itseäsi ja luultavimmin kiinnostut pitämään huolta sekä kehostasi että mielestäsi ja käyttämään omaa sisäistä parantavaa voimaa. 

29. Jooga antaa itseluottamusta

Moni meistä kärsii jonkinasteisesta huonosta itseluottamuksesta. Jooga harjoituksessa jokainen voi kokea onnistumista ja löytää omalle keholle sopivia harjoituksia, mikä kehittää itseluottamusta ja auttaa ajattelemaan positiivisesti itsestäsi. Myös joogaharjoituksen itsenäisyys ja muista riippumattomuus rakentaa itseluottamusta. 

30. Jooga on elämänmittaista oppimista

Jooga sopii kenelle tahansa, koska tahansa, missä tahansa. Et ole koskaan liian vanha, liian jäykkä, tai liian mitään muutakaan aloittaaksesi joogaa. Joogassa ei myöskään koskaan voi olla täysin oppinut, keho muuttuu koko ajan ja harjoitus muokkautuu sen mukaan. Jos satut innostumaan joogan filosofisesta puolesta, olet puolestaan avannut äärettömän tiedon aarrearkun.  

 

Blogi

Uusimmat artikkelit

Vahvat jooganaiset kautta aikojen

Vahvat jooganaiset kautta aikojen

  Kun osallistut melkeinpä mille tahansa joogatunnille, niin ensimmäinen asia, jonka huomaat, on, että ylivoimainen enemmistö joogaajista on naisia. Näin ei ole aina ollut, pitkään joogaharjoittelu oli miesvaltaista, ja naisten odotettiin keskittyvän kotielämään....

Hot Jooga kotona

Hot Jooga kotona

Onko sinullakin jo kova ikävä Hot Jooga tai Bikram tunneille? Tässä tulee muutama vinkki miten voit luoda Hot Jooga olosuhteet kotonasi. Jos kaipaat jo kovasti kuumia Hot Jooga tai Bikram tunteja, joogatunnin yhteisöllisyyttä, sitä yhdessä tekemisen energiaa, muttet...

Kansainvälinen joogapäivä 21.6.2020

Kansainvälinen joogapäivä 21.6.2020

Juhlistamme kansainvälistä joogapäivää jo kuudetta kertaa, ensimmäisen kerran joogapäivää juhlistettiin vuonna 2015 kesäpäivän tasauksen päivänä 21.6. Idea joogapäivästä syntyi vuonna 2014 ja aloitteen juhlapäivästä teki Intian pääministeri Narendra Modi, samana...

Rauhoitu jouluun joogalla

Rauhoitu jouluun joogalla

Kolme jooga-asentoa joilla karkoitat hektisyyden niin kehosta kuin mielestäsi vain muutamalla hengenvedolla Vaikka joulu monille tarkoittaa lomaa arkirutiineista, sisältyy siihen usein muita odotuksia, jotka luovat painetta sekä keholle, että mielelle. Aikatauluja...

Valmiina aloittamaan?

Toivotamme Sinut lämpimästi tervetulleeksi joogakoulullemme! Laajasta tuntivalikoimastamme löytyy jokaiselle jotakin taustoista ja taidoista riippumatta.