Onko sinullakin jo kova ikävä Hot Jooga tai Bikram tunneille?
Tässä tulee muutama vinkki miten voit luoda Hot Jooga olosuhteet kotonasi.

Jos kaipaat jo kovasti kuumia Hot Jooga tai Bikram tunteja, joogatunnin yhteisöllisyyttä, sitä yhdessä tekemisen energiaa, muttet tällä hetkellä pääse studiolle, tai sopivia tunteja ei aikataulusta löydy, on muutamia tapoja, miten kotikutoisesti Hot Jooga olosuhteet voi luoda myös omassa kodissa.

Yoga Nordicin OMline videokirjastosta löytyy useampi vaihtoehto harjoituksille, on sekä ohjatut Original Hot Yoga tunnit 60 min ja 90 min, sekä myös ääninauhoitteet rytmittämään harjoituksesi kotona. Voit aina kokeilla OMlinea ilmaiseksi yhden viikon ajan.

Näiden vinkkien avulla voit muuttaa kotisi omaksi Hot Jooga studioksesi!

Tärkeintä ei välttämättä ole saada asteita valtavasti nousemaan, vaan saada hyvä kosteus tilaan. Normaalisti Hot Joogatunneilla pyritään saamaan suhteellinen lämpötila n. 38 asteen tienoille, suhteellinen lämpötila tarkoittaa juuri lämpöasteiden ja kosteuden yhteisvaikutusta.

Kuten mihin tahansa joogaharjoitukseen, on hyvä valmistautua luomalla mahdollisimman harmooninen, rauhan ja rentoutumisen tila. Siirrä irto huonekalut pois tieltä ja siivoa häiritsevät esineet kuten lelut, keskeneräiset paperityöt tai tiskit ja pyykit pois näkyviltä, ehkä haluat lisätä tilaan muutaman kynttilän, kukkasen tai vaikka diffuuserin ja eteeristä öljyä tunnelmaa luomaan.

Etenkin Hot Joogaa varten tilan ei todellakaan tarvitse olla suuri, kunhan saat joogamattosi suoraksi lattialle ja pääset ojentamaan käsivarret, muista että useissa asennoissa voi myös kääntyä matolla pitkittäin, jos käsivarsia ei mahdu ojentamaan sivusuuntaan. Hot Jooga tilaksi erityisen hyvin sopii esim isompi kylpyhuone tai WC, jos sen yhteydessä on sauna, voit hyödyntää kiuasta lämmittämiseen. Jos kylpyhuoneessa on lattialämmitys on se hyvä olla jo hieman etukäteen asetettu lämpimämmälle. Myös tilan kostuttaminen on hyvä tehdä jo ennen lämmittämistä, voit joko käyttää ilmankostutinta tai suihkepullolla suihkuttaa ilmaan runsaasti kosteutta. 

Saadaksesi lämpötilan nousemaan voit käyttää lattialämmitystä, saunaa sekä pientä ulkoista lämpöpuhallinta tai infrapunapaneelia (näitä myydään terassilämmittimen nimellä esim rautakaupoissa). Usein n. 15-30 min esilämmitys riittää hyvin saamaan n. 30 asteen suhteellisen lämpötilan. Ellei sinulla ole saunaa tai lattialämmitystä voit kääntää suihkun kuumalle ja antaa kuuman veden höyrystää huone muutaman minuutin ajan. Mutta älä missään olosuhteissa käytä sähkölaitteita kuten lämpöpuhallinta tai infrapunapaneelia veden kanssa samassa tilassa samaan aikaan.

Vaatteiden lisääminen auttaa lämmöntunnetta, esim topin sijaan voit valita pitkähihaisen urheilupaidan ja shortsien sijaan pitkät leggingsit. Hengitys on luonnollisesti keskiössä alkulämmittelyssä, muista tehdä alkuhengitysharjoitus rauhallisesti ja keskittyen. Jatka syviä rauhallisia hengityksiä koko harjoituksen ajan.

Ulkoisten irtolämmittimien kanssa kannattaa muistaa, että asunnoissa usein sähkösulakkeet eivät kestä monen lämmittimen käyttöä samaan aikaan, eli vaikka mieli tekisi, niin et voi laittaa jatkojohdolla useampaa lämmitintä samaan pistorasiaan, samassa huoneessa, ilman, että sulakkeet paukkuvat.

Muista aina nesteytys harjoituksen aikana myös kotona! Lisää lämpöä harjoitukseen tuo myös kuuman teen juonti harjoituksen aikana, kuitenkin vain pieniä määriä kerrallaan.

Nähdään pian tunneilla!