Kun osallistut melkeinpä mille tahansa joogatunnille, niin ensimmäinen asia, jonka huomaat, on, että ylivoimainen enemmistö joogaajista on naisia. Näin ei ole aina ollut, pitkään joogaharjoittelu oli miesvaltaista, ja naisten odotettiin keskittyvän kotielämään. Väitetään jopa, että naiset eivät saaneet harjoittaa joogaa ennen kuin n. 50 vuotta sitten. Itse asiassa on olemassa historiallisia todisteita siitä, että Veda-perinteessä naisille ei suositeltu fyysistä joogaa, eikä heidän sallittu ryhtyä opettajiksi.

 

Ramesh Bjonnesin artikkelin ”Women and Yoga: Dispelling A Myth.”, mukaan naiset ovat kuitenkin saaneet harjoittaa joogaa tuhansien vuosien ajan, ainakin Intian alueilla, joilla tantrinen jooga oli yleistä. Etenkin jos ajatellaan joogaa laajemmin, kuin pelkkinä asentoina ja luetaan mukaan myös mantrat, tanssi ja meditaatio – kaikki osa joogaperinnettä – naiset ovat harjoittaneet jo hyvin pitkään.

 

Swami Vivekananda, hindu munkki, sai tunnustusta joogan ja vedan tiedon esittelemisestä Intian ulkopuoliselle maailmalle, kun hän puhui Maailman uskontojen parlamentissa Chicagossa vuonna 1893. Siitä ei mennyt kauaakaan, kun uteliaisuus joogaa kohtaan alkoi levitä Yhdysvalloissa, sekä miesten että naisten keskuudessa.

 

Myös Yogananda Paramahansa saapui muutamaa vuotta myöhemmin Yhdysvaltoihin tuoden Kriya joogan mukanaan. Yogananda Paramahansa puhui aina, niin kaikkien uskontojen tasavertaisuudesta, kuin myös miehen ja naisen tasavertaisuudesta. Kriya jooga toimii Hot Joogan perustana.

 

Kunnia joogan laajasta levinnäisyydestä naisten keskuudessa kuuluu kuitenkin ehdottomasti näille kolmelle naiselle.

 

Blanche DeVries avasi ensimmäisen naisten omistaman joogastudion Yoga School for Women. Aviomiehensä, joogaopettajan Pierre Bernardin opettamana DeVries aloitti joogan opettamisen vuonna 1914. Hän avasi studionsa New Yorkissa vuonna 1938. Hän opetti vuoteen 1982 asti, jolloin hän oli 90-vuotias,  ja vaikutti elokuvatähtiasiakkaisiin ja koulutti monia uusia joogaopettajia uransa aikana.

 

“Yoga is a profound science for integrating body, mind and spirit into a harmonious whole.” -Blanche De Vries-

 

Indra Devi on luultavasti tunnetuin nykyajan joogan edelläkävijöistä lännessä. Latviassa vuonna 1899 syntynyt Eugenie Peterson, sittemmin Indra Devi, innostui Intiasta, ja sen kulttuurista, lukemalla useita itämaista filosofiaa käsitteleviä kirjoja. Lopulta hän muutti Intiaan ja toimi näyttelijänä useissa elokuvissa, siksi otti myös paikallisesti sujuvamman taiteilijanimen Indra Devi. Hän pyysi moderning joogan opppi-isää, Sri Tirumalai Krishnamacharyaa opettamaan hänelle joogaa. Aluksi Krishnamacharya kieltäytyi sillä perusteella, että Indra Devi oli länsimaalainen ja nainen. Lopulta Krishnamacharya kuitenkin suostui opettamaan häntä ja tuki myöhemmin myös Devin pyrkimyksiä opettaa joogaa. Indra Devi opiskeli B.K.S Iyengarin ja Pathhabi Joisin rinnalla.

 

Vuonna 1946 Indra Devi avasi oman joogakoulun Hollywoodissa, Kaliforniassa, joka houkutteli monia elokuvateollisuuden huippuja, kuten Greta Garboa ja Eva Gaboria perehtymään joogaharjoitukseen. Alkuvuosina jooga ei ollut vielä kovin suosittua, ja monet Indra Devin ystävistä yrittivätkin kehottaa häntä kutsumaan harjoitusmuotoa jollain muulla nimellä kuin jooga. Tästä Indra Devi vähät välitti, olihan hän jo rikkonut yhden lasikaton pääsemällä kunnioitetun Krishnamacharyan oppilaaksi.  Indra Devi kuoli vuonna 2002 Buenos Airesissa, asuttuaan useita vuosia eri puolilla latinalaista Amerikkaa.

 

Like water which can clearly mirror the sky and the trees only so long as its surface is undisturbed, the mind can only reflect the true image of the Self when it is tranquil and wholly relaxed.” -Indra Devi-

 

Lilias Folan ei ollut ensimmäinen naisjoogi Yhdysvalloissa, mutta hän oli ensimmäinen, joka jakoi joogan vaikutukset laajalle yleisölle television kautta. Hän ohjasi joogaa PBS kanavalla ympäri maata lähes 30 vuoden ajan. Liliaksen ohjelma ”Lilias, Yoga and You” alkoi Cincinnatissa vuonna 1970. Kolme vuotta myöhemmin PBS otti sen vastaan ​​ja sitä lähetettiin valtakunnallisesti vuoteen 1999 asti.

 

”What the mind has forgotten, the body remembers long after.” -Lilias Folan-

 

Sen jälkeen kun nämä uraa-uurtavat naiset toivat tietoisuutta joogasta länteen, oli tie tasoitettu lukuisille muille naisopettajille, jotka ovat tuoneet joogan miljoonien naisten (ja miesten) ulottuville. Yoga Journalin ja Yoga Alliancen puolesta tehdyn tutkimuksen mukaan 72 % länsimaalaisista joogan harjoittajista on naisia. Onnea sinulle, kuulut upeaan joukkoon vahvoja ja omasta hyvinvoinnistaan huolehtivia naisia!

 

Hyvää naistenpäivää!